Köp tomt för attefallshus

Förhandla ner priset på tomten

Var inte rädd för att förhandla med säljaren. Du kanske vill börja med ett lågt bud baserat på din mäklares analys av hur mycket jämförbara tomter har sålts för. Du bör också kolla själv på hemnet.se och maklarstatistik.se efter vad tomterna i ditt område tidigare sålts för.

Mäklare förmedlar ditt bud till säljaren. Om ditt bud är lägre än priset, kanske du vill förklara hur du kom fram till ditt bud. Förvänta att säljaren kommer med ett motbjudande.

Signera köpeavtalet

Du bör ha din mäklare eller en advokat hjälpa dig att utarbeta detta avtal för att skydda dina rättigheter. Till exempel måste du inkludera ”oförutsedda”. Godkända händelser är villkor eller händelser i kontraktet som måste avstå och rensas för att transaktionen ska slutföras.

Vanligtvis borde säljaren betala mäklararvode för denna tjänst. Du bör dock alltid fastställa vem som täcker vilka avgifter och hur betalning ska göras innan din mäklare tillhandahåller en tjänst.

Du kan utarbeta ett köp– och försäljningsavtal på egen hand med hjälp av offentligt tillgängliga formulär. Du bör dock fortfarande samråda med en mäklare eller advokat för att granska det om du förbises något.

Hyra en landskapsarkitekt

En landskapsarkitekt är som en inredningsarkitekt fast för mark. De kommer att kontrollera marktypen, sluttningen, vattenbordet och vegetationen för att se till att du kan bygga ett attefallshus på marken. I vissa situationer kommer ett paket inte att kunna byggas, och du vill veta det här i förväg.

Du kan hitta en landskapsarkitekt genom att fråga din mäklare.